Gıda denetiminde kaos!!!

Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda denetimi yetkisi Tarım Bakanlığı ile belediyeler arasında tenis topu gibi gidip geliyor. Denetimde tam bir yetki karmaşası yaşanırken, Danıştay'ın verdiği kararla gıda denetimi yetkisi, yeniden belediyelere geçti

HÜKÜMET, gıda güvenliğini öncelikli gündem maddeleri arasına aldı. Bu yönde ilk adımı da, gıda denetimi ve ruhsatlandırma yetkisini Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkili kurumlardan alıp, Tarım Bakanlığı'nda toplayarak attı. Tarım Bakanlığı ise, yetkiyi alır almaz ruhsatsız gıda satan işyerleri kapatmaya ve sektörde kontrol sağlanmaya başladı. Ancak belediyeler bir gece yarısı operasyonuyla gıda denetimini ve ruhsatlandırma yetkisini kendilerine veren bir maddeyi 5272 sayılı Belediyeler Kanunu'na ekletti.

BÖYLECE Tarım Bakanlığı'nın gıda denetimi faaliyetleri durduruldu ve çalışma izni, gıda sicili, üretim izni, ithalatta kontrol belgesi düzenleme, ihracat kontrollerine ilişkin sertifika düzenleme, piyasa gözetimine ilişkin denetim yetkileri Tarım Bakanlığı'ndan belediyelere devredildi. Ama bakanlık yılmadı. Gıda denetimine yönelik olarak İçişleri Bakanlığı ile bir protokol imzalayan Tarım Bakanlığı, yayınlanan bir genelgeyle denetim yetkisini ikince kez üzerine aldı.

TEKRAR denetimlerine başlayan Tarım Bakanlığı'nın bu kez de Danıştay'ın kararıyla eli kolu bağlandı. Çankaya Belediyesi'nin Danıştay'da açtığı ve ?gıda denetiminde yetki bizdedir' dediği davada, ?yürütmeyi durdurma' kararı verildi. Böylelikle gıda denetimi yetkisi, tekrar belediyelere geçti. Tarım Bakanlığı ile belediyeler arasındaki yetki rekabetinden en büyük zararı ise vatandaş gördü. Çünkü iki kurum arasında yaşanan yetki savaşı, gıda sektörünü denetimsiz ve kontrolsüz bıraktı. Yetki rekabetinde şimdi de Tarım Bakanlığı'nın hamlesi bekleniyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber